Mei 2013

This world doesn't makes any sense anymore~




Saturday, April 23, 2011

Dilema Guru Praktikum

Masa terlalu cepat berjalan, langsung enggan menunggu aku.

***************
Masa form 5-muka suci je

Semalam

1. Naik bas pergi sekolah. 
2. Kena berleter dengan mak aku sebab kaki tv,
3. Masih main POLIS SENTRI belakang asrama.
4.Dipanggil oleh cikgu kaunseling,
5. Menyorok dalam tandas,
6. Berdiri depan perhimpunan,
7. Kena rotan
8. Pakai stoking belang-belang, kain singkat, kasut high cut.

Dua Tiga hari lagi..

1. Berjalan dengan tegak, gaya guru profesional. Ehem
2. Pakai baju batik setiap hari Khamis.
3. Jawab salam walaikumsalam..walaikumsalam..walaikumsalam sambil anggukkan kepala setiap kali pelajar beri salam. 
4. Baju harus sama colour dengan tudung supaya murid tidak mengeji di belakang.

Ada gaya? No?


MALAM SEMALAM

Aku bukak ini.
kelik untuk tumbesaran nyata

Ini merupakan pengesahan status praktikum aku; sama ada aku diterima berpraktikum atau tidak di sekolah tersebut. 

Kebiasaannya, senior aku dulu berpraktikum semasa sem 8, lepas tu boleh terus grad.
Tapi sampai turn batch aku, praktikal dibuat sem 7, nanti sem 8 masuk belajar balik, then  baru grad.

Baju yang dah hangkut bawa balik kampung, perlu aku hangkut semula ke kolej pada semester 8 nanti.
OH, AKU SAYANG UPSI.

Berbalik surat pengesahan tempat praktikum aku..
Jawapannya, aku diterima. YES.

Tiba-tiba aku teringat akan ungkapan yang hebat ini:

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,

Jika hari ini seorang ulama' yang mulia,

Jika hari ini seorang peguam menang bicara,

Jika hari ini seorang penulis terkemuka,

Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,

Sejarahnya dimulakan oleh seorang Guru biasa,
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
- Usman Awang (1979)


Sebagai seorang yang masih terkinja-kinja dengan kehidupan zaman muda, dilema tanpa jemu mengekor rapat.

DILEMA
1. Baju batik tak ada walaupun sehelai. Baju batik katenye kena pakai setiap hari Khamis.Cikgu praktikal pon?
2. Bangun pagi tiap-tiap hari yes..NO! yes... NO....!
3. Wajib match- tudung+baju+beg+kasut. Tapi tak apa, aku bukan perfectionist. Tudung & baju sudahh tak mampu kot weh.. sobsob T_T

DILEMA LAIN
~Bersikap matang~

Macam manalah kalau murid-murid aku tahu perangai sebenar cikgu dia? 
Agak-agak dia akan kata apa?


Ini gambar cikgu masa sem 5 kat unibersiti...


Ini pic chekgu masa 1st time naik ladies coach..


OH NO...!

Harapannya,
biarlah anak murid aku ANGGAP aku begini..
V

V

V

Sopan la sikit....kan kan kan..

*************
Masa itu mengejek aku
saat melihat aku mempermainkan waktu.

30 comments:

al-mankaraqi said...

gud luck!

mat messi said...

tahniah dan alfu mabruk buat cikgu muda kita ni yg insyaALLAH terlahir untuk jd pendidik anak bangsa..jadi lah nukilan usman awang tu sbg pembakar semangat..muka legend hati pink gitu(pinjam tradmark jambu maharaja lawak)..ada kena mengena ka?hentam ja lah..hehe..lega lah awak kan, dapat sekolah kat padang seghai ja..xlah jauh ngan umah sgt kan?bak kata orang dulu2..kelui pon dengaq kan??klu rindu kt mak bila2 p0n leh blik kan??cuma time skolah jgn dok tuang plak..hehe..ikut kan berjela2 nak tulis..tp nanti boring lak dok bc komen yg ntah pa pa ni kan??cuma rasa ta'ajub masih tersisa ngn entry yg ni..mmg kreatif..mmg berbakat..all the best.. :-)

beautiful_rose said...

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,

Jika hari ini seorang ulama' yang mulia,

Jika hari ini seorang peguam menang bicara,

Jika hari ini seorang penulis terkemuka,

Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,

Sejarahnya dimulakan oleh seorang Guru biasa,
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
- Usman Awang (1979)



kata2 ini betul2 terkesan kat hati.
good luck cikgu husna.jadilah pendidik yang terbaik dihormati kerana budi.dan bukannya ditakuti kerana dibenci =)

~uǝǝʇɐɟ said...

waahhh gudluck practical ya ! skolah sg karangan tu dekat kedah kan? betul x? kalau betul,sek sepupu rin dulu :)

Anonymous said...

"assalamualaikum dan slamat pg cikgu.."

"slmat pulang dan trima kasih cikgu..."

(ucap ngn irama bdk2 skolah rndah)
hihihi
"halimunan"

Bungakopi said...

al-mankaraqi,
thanks bro! ^^

Bungakopi said...

mat messi,
memang sy dok umah pon, tp jauh la jugak nak ulang alik tu pagi2. huhuhu. thanks for drop by, pasni payah dah nak update kot, nk blik kg dah. sana line slow.^^

Bungakopi said...

beautiful rose,
aku dari dulu g ada masalah nak eja beautiful, msti tclap wktu mula2 nak tulis. huhu. thanks buddy! nasihatmu kupegang. :)

Bungakopi said...

fateen,
skolah sg karangan tu kat kulimla syg, huhuhu. memang dlm kedah pon..tq tq. ^^

Bungakopi said...

halimunan,
tp sy skolah menengah..huhuhu

mat messi said...

hmm klu nak berulang pagi2 tu mmg lah..tp ok lah dr dpat kt kwsn yg lg jauh kan??ala lepas ni msti xbest dh lah klu cikgu bunga dah xdpt update blog ni..tp harap2 jgn sampai bersawang n jadi tempat tggal labah2 dh lah..sesekali coretlah sesuatu*sayu mayu ja*..skurang2 bakat yg terpendam tu dpat ditonjolkan..mmg tak ternafikan line kt kampung kurang menunjang mana, nak ok skit p0n mybe kena pegi CC ja lah kan??xpa awak, dh tibanya awak berbakti pada bangsa, adik2 bangsa perlukan cikgu yg mcm awak ni..apa pa p0n all the best..lepas ni hidup awak p0n mybe akan jadi lebih sibuk, tp xpa sume tu dapat mematangkan serta dapat mendidik diri awak jugak..lagi p0n ilmu ni lagi kita dok bagi lagi ia akan bertambah..

Mrs.'Sifu' said...

hua3...gudluck my dear cousin..
kat skolah kak ct ni ada masuk 4 budak prktikum yg baru nnt..yang lama 8 org ni pon xkuar lagi..boleh buli byk2..haha..tgk kos ada budak geog 2 org..nnt dorg dok bawah kak ct sbb i penyelia guru praktikum..huhu..malangnya naseb mereka2 itu...hahaha...apapon gudluck k...

Bungakopi said...

mat messi,
thanks 4 d wishes.
betul kata awak.
betol betol betol. kata upin ipin.

Bungakopi said...

Mrs. Sifu,
wah awai awai g dah jd penyelia guru praktikum. berbakat ne. sapakah insan yg malang 2 org tu.? dr upsi ka?

Mrs.'Sifu' said...

upsi lah..mana lagi..dua budak geog..dua lagi budak moral...mai cni satgi jadi xbermoral la aku buat..haha....

Bungakopi said...

Mrs. Sifu,
hahahaha. nanti depa p jgn lupa msj nama depa tau. nak gak tau sapa. huhuhu. Blasah jew. heheh

Al said...

tahniah tahniah tahniah
mngajar baik2 lah ye..

mat messi said...

u are welcome...ala xdak apa pa p0n..yg betul tu mybe kebetulan ja..he3..bila tarikh last awak kt upsi sebelum berangkat ke Kedah untuk meninggalkan teman2 di Upsi?hmm nanti kt sek baru jgn biar diri dibuli yerr..klu ada org buli awak, awak buli blik k..buktikan yg awak ni merupakan cikgu garang n tegas dalam sejarah tp berhati lembut n baik hati..boleh??..hehe.. :-bd

Bungakopi said...

to Al,
thanks ^^

Bungakopi said...

Mat messi
boleh3x...insyaallah la.

mat messi said...

yeaa cenggitu lah bru cikgu mithali n akan dihormati..buat mcm pengalaman jadi cikgu ja sy ni kan..hehe..tak pa sy agak2 ja..xpenah p0n dlm hidup sy jadi cikgu, awak lain lah sume skill awak dh ceduk n korek kt upsi tu..kan??cuma la ni awak perlu pi tuang ja kt student2 awak kan?..hehe..klu sy dok depan nk ngajaq mesti getaq hbis tubuh badan rasanya..bkn stakat syiling yg sy pandang, skali ngn sawang rasanya syg tg0k..he3..xbrapa nk bbakat besaq mana la katakan..small2 little bit ada la kot..bila awak start blik kampung??

Bungakopi said...

mat messi
sy pon camtu gak..tp praktis praktis praktis. harap2 ok la nnti. ala kalau gelabah pon wat muka relax suda..

Shukri Mohd Ali said...

jangan risau. pasti boleh. mintalah supaya dipermudahkan oleh-Nya.

profesion perguruan sangat mencabar mutakhir ini. moga banyak bersabar :)

may Allah bless~

dan, jangan bagitahu murid2 anda ada blog. hehe.

Bungakopi said...

thanks shukri,
i'm hoping 4 d best too.
i will never tell them about my blog. biarla rsia

mat messi said...

selamat kelik ke kapung yg tercinta..apa lah awak org dok tanya bkn nk hbaq kelik bila..tup2 hr ni dh nak berangkat..tak pa lah kelik molek2 la dih..apa pa p0n assalamualaikum, kim salam kat family k..tak paksa, itu p0n klu boleh..mudah2an kita akan bersua lg dikomen2 yg akan datang..itu p0n klu blog ni masih lg mengeluarkan tunas2 idea untuk dibaca..harap2 lumut2 xsinggah lah kt blog ni..nanti cerita pasai pengalaman kt kmpung erk.. :-)

Bungakopi said...

mat messi,
mlm ni la sy terbg...huhu. insyaallah. thx 4 evriting.

mat messi said...

ohh ya ka awak?tak pa hati2lah terbang..jgn sampai patah sayap dh la erk..hehe..dahsyat tu terbang..ok welcome for averythink..sy p0n nak ucap tima kasih kt awak sbb sudi menjeling2 komen sy walaup0n kdg2 xmembina mana pastu panjang berjela plak tu..huhu..

nini said...

dulu nak jadi cikgu, pastu skang ni dah tamo jadi cikgu...frust sebab tak leh masuk maktab...hahaha...n now rasanya lebih minat wat training kot...erk =p

anyway gud luck =D

Bungakopi said...

mat messi,
sy pon bterima kasih sbb awak sudi jenguk page ni. maceh..

Bungakopi said...

nini,
sy plak dulu xpenahnya nak jadi cikgu, tp rezeki di sini. thanks nini..:)