Mei 2013

This world doesn't makes any sense anymore~




Thursday, November 17, 2011

Ciri-ciri Generasi Y : Basirah


Hai semua.
Sedikit cerita mengenai facebook dahulu sebelum masuk ke entri sebenar.
Aku benci betul iklan kasut di facebook.
Serius. 
Tahu kenapa? 
Sebab kasut dia cantik-cantik, buat aku hampir meleleh air liur tapi bila aku KLIK di iklan tu, terlompat ke dalam website tu, 
kasut yang aku minat tu tak ada pon. Puas aku cari tapi tak jumpa. 
Memang tak ada. Yang ada cuma kasut-kasut buruk je.
Pernah jadi tak ? 
Takkan aku seorang je tak pandai skodeng website tu? 
Wallahua'lam.

Ok, kedua. Ciri-ciri generasi Y. Hari tu aku pernah terlompat-lompat dalam website apa ntah, kemudian jumpa la senarai nama anak-anak kepada selebriti Malaysia. Felik-felik namanya. Melambangkan ciri-ciri generasi Y.

FAUZIAH LATIFF - JEFFREY JOAQIUM INDOT & JEREMY JAY INDOT
BAGGIO - ADLINA ASRYYA & MUHAMMAD DANISH RAMADHAN
FAIZAL HUSSIEN & SUHAILA - FAZRYN
SHARIFAH SHAHIRA & IJOY - ALYSSA & AIREL
EDRY KRU - EMIL & EDYLIA
REEVE DAMIEN & FEA ERYSSA
AIDID ALFIAN - CAHAYA DEENI, TEGUH BUDIMAN & INDAH FITRIATI
AZAH AZIZ - AARON ALBAN LEROY
AZHAR SULAIMAN - KASIH LEIA IXORA, ANDIKA REES PAHAMIN & KASIH IRIS LEONA
AZNIL NAWAWI - FILDZA HAIFA (FIFI) & FARIQ HAIZEN(RIKI)
BAGGIO DAMASUTRA - ADLINA ASRYYA & MUHAMMAD DANISH RAMADHAN
BRONT PALARE - IBNU IQBAL SOCRATES, IBNU IQBAL DYLAN & IBNU IQBAL RUMI
CHAM VE - CITTA KAISARA, CITTA KARAMINA & CITTA KAMELIA
DATUK JINS SHAMSUDDIN - PUTERA HANG JEBAT & PUTERA HANG NADIM
EDRY KRU - EMIL & EDYLIA
FAIZAL HUSSIEN & SUHAILA - FAZRYN
HAIL AMIR - CINTAFIFI
HALEEDA - AMIRAH AMANI

(berlambak huruf i dan y)

Kenapa generasi Y? Sebab nama budak-budak sekarang didaftar begini.
Nama saya fyfyey alyshya marsya.. (contoh). 
Kalau orang tua yang pakai gigi pelesu confirm terkeluar sebelah gigi pelesu dia bila sebut nama cucu begini.

Alkisah, pada suatu maghrib aku mendapat 1 mesej.

Mesej misteri : Assalamualaikum ckgu buat pa? Ny student ckgu sklh mngh sg.krgn ingt lg x klau ingt tka ny spa   (kemudian ada 5 smiley pelbagai ekspresi wajah)

Aku: Wslm. cikgu tau. ni mesti rajagopal kan? huhu (saja buat lawak)

Mesej misteri: Ckgu ny basirah la ckgu ny rajagopal plk...ckgu sekarang  mengjar kolah mana? km sini rindu cikgu tau.

Aku: Ooo Basirah.. blablablablabala...rindu..blabla..sapa bagi no telefon?

Basirah : Fatihah bg.. blablabla..

Aku : Bla bla...

Basirah: ny....mym...blablabla ny... bye....

Nampak tak? Nampak tak? Betapa banyak huruf I telah diganti dengan Y..

Membuatkan aku terfikir, kalau generasi Z nanti macam mana gaya bahasanya.


p/s- Zazazazazyxxxzz? oooo zZzaaa? hahahaha... zyzyzyzyzy gagaga.
T_T

11 comments:

Shukri Mohd Ali said...

rajinnya buat kajian. tesis dah buat belum? hahaha :P

fathiahRAIHANA said...

ohh ingatkan amenda la generasi Y niehh hahaha.

konon nama habeh sedap lerr tu ada Y ea? asalkan makna baik2 dah la :)

.: Si BungaKopi : . said...

to shukri,
tesis on d way...huhuhu

adikfathiahraihana,
betul..letak nama ringkas sudaa. asal senang pggil dn bermakna.

beautiful_rose said...

pening aku baca org yang suka menaip sms macam tu.kt status FB pun sama.kena aku baca ulang2 bg faham.tak faham juga,aku minta dia tulis penuh sambil dia kutuk aku manusia pelik.boleh macam tu?

Ruby said...

kalau ada student yang text aku macam tu, mesti aku dah reply,boleh tak guna bahasa standard?bahasa y cikgu tak faham.haha

fathiahRAIHANA said...

akak ni cakap tak habes tawww . sila smbung ayat akak yg tapi tapi tuu. hehehe.

ha asal jgn kapel ? tak best ea ? haha XD

.: Si BungaKopi : . said...

beautiful rose,
kalau cmtu aku pon 1 geng ngan ko lah..hehehe.

Ruby,
hakhak. aku tak terfikir. pasni.pasni.

fathiahraihana,
haa...nanti kita sambung crite panjgg tu..xleh kat cni. huhuhu

fathiahRAIHANA said...

okehh tenkiu banyak2 utk perkongsian yg sgt2 lah brmakna tu akak =)
sungguh, bila pkir blik, mmg logik pun . Tgok kwan2 sndri ckup la T___T




dan akak jgn la risau, kite dah delete pn, hihi. takot trpublish :D

.: Si BungaKopi : . said...

fathiahRaihana,
hehe..thanks.nsihat iklas ni.

محمد رازيق said...

hehe.. nice la. :)

.: Si BungaKopi : . said...

thanks mohd raziq..
(wah aku pandai baca jawi)