Mei 2013

This world doesn't makes any sense anymore~




Tuesday, January 26, 2010

Trauma

Masih ingat filem Trauma lakonan Nasha Aziz? Aku rasa ini adalah lakonan terbaik beliau sepanjang menjadi artis sehinggakan beliau menang anugerah Pelakon Wanita Terbaik.

Pernah rasa trauma? Tak pernah?
Trauma pada lipas?
Sebenarnya aku baru sahaja sembuh daripada t.r.a.u.m.a
Nak tahu bagaimana rasanya?  Kisahnya?
=
=
=
=
=
=
=
=

Hari ini memang trauma. Lebih kurang pukul 10+++ a.m, aku capai towel masuk shower room. Rumah rasa sunyi waktu tu. Tapi aku riang sahaja mandi tanpa memikirkan apa-apa.

Selesai sahaja aktiviti aku dalam tu, dengan relaksnya aku pun pulas tombol pintu untuk keluar.
Tiba-tiba (tolong la suspen, pliss),sebaik sahaja aku pulas tombol, eh....tak terbuka pun pintu?
Tak apa, aku cuba lagi.
Pulas ke kanan, pulas ke kiri, eh...biar betul ni? Kemudian aku ketuk  pintu dengan kuat sampai merah tangan.
Alamak, aku terkunci. Jadi, aku pon memanggil dengan sopan.
"Kinah..... Kinah....."

Tak bersahut.
Ok, try sekali lagi.

"Ziela...... Ziela....."

Masih juga diam. Aku pun..

" Anne........!"
" Nana.......!!"
" Hanimmmm.....!!"

Ah sudahh...mana pergi semua orang ni. Apasal semua senyap je. Seingat aku, Hanim tak ada kelas hari ini. Jadi aku terus menyanyi-nyanyi memanggil nama semua housemates aku sambil ketuk pintu bagai nak pecah. Alamak, bilik kecil ni rasa macam himpit aku pula. Air di rambut juga sudah kering.

 Tapi aku tak putus asa. Dah habis ketuk, aku tendang pula. Kononnya nak bagi pintu terbongkang. Tapi nyaris-nyaris aku tergelincir. Lama juga aku terperangkap. Habis tune suara aku berubah-rubah daripada soprano ke alto dan sebagainya. Aku pon rasa bengang la juga. Apsal waktu-waktu genting begini budak-budak ni boleh tak ada kat rumah pula. Aku pon cuba congak-congak dalam kepala. Rasanya roomate aku pukul 12 baru habis kelas. Nak tunggu bas lagi, nak lepak-lepak cari roti whole meal lagi...silap-silap pukul 1 baru sampai rumah. Ha sudaah..
Aku pun terus memanggil nama semua hosmet aku. Kinah, zila, anne, nana, hanim. Hinggalah..

" Mak...........!"
" Mak............."


Sajalah aku layan feeling sikit buat-buat panggil mak pula. Maklumlah, orang selalu berkata, waktu susah begini, nama ibu memang tidak lekang daripada bibir. Jadi, tidak tahu apa sebabnya, aku pun panggillah juga nama ibu aku. Akibat lama sangat menunggu, aku mandi sekali lagi. Kemudian tunggu lagi. Sebab rasa tekanan, aku mula simpan perasaan buruk.

Ini mesti budak rumah aku nak wat suprise birthday party kat aku ni. Tapi, birthday aku bulan dua. Tak awal sangatkah.

Kemudian, tetiba aku rasa budak-budak ni mungkin nak sabotage aku pula. Lalu, aku pun jerit.

" Jebooon, kalau kau ada kat luar...Saja tak nak buka pintu, siaplah kau. Aku keluar kang, kau tunggulah nasiibb!!"
http://emo.huhiho.com
Sebenarnya aku tahu, tak ada orang pun kat luar..

Lebih kurang dua jam bertapa atas balang Daia, aku terdengar bunyi pintu rumah dibuka. Terdengar suara halus.

" Assalamualaikum.."

Owh, Sakinah rupanya. Lalu, aku rasa sangat sebak.

" Kinah, help meee.....sob..sob".

" Har....kau kat mana?" 

Aku terdengar Sakinah berjalan ke hulu ke hilir cari aku. Aku pun jawab...

" Aku terkunci dalam shower ni haa.. uhuk...aku hampir matii"

Serius rasa sedih. Akhirnya Sakinah juga yang menemui aku. Sakinah pun apa lagi, cari segala mak nenek kunci yang ada, kemudian kodek-kodek kat pintu tu. Tapi macam tak boleh. Aku mula rasa kuciwa.

" Kinaahhh..."
Aku pon merengek-rengek kat dalam tu. Minta dilepaskan segera. Hangat juga dalam tu.

" Oklah, tunggu kejap. Aku g panggil orang office. Kau dah pakai baju belum?"
" Waaa..." Sambil hentak-hentak kaki.
" Ok, ni aku pakai ambil je baju mana dulu. Pakailah eh".

 Nampak la ada seberkas (???) baju si Sakinah tu hulur melalui bawah pintu. ekceli, ada ruang sebenarnya di bawah pintu. Tapi aku macam tak yakin nak merangkak macam biawak kat bawah tu. Nanti, kotorla towel aku. Jadi, tak berapa lama kemudian, dengarlah suara-suara hero bersama suara auntie Maznie (orang office) di luar.
Aku pon berdebar juga. Mana mau taruh ini muka??
Kemudian, aku senyap sahaja waktu brader-brader macho macam Upin & Ipin tu jadi penyelamat aku. Hinggakan brader tu tanya,

"ada orang ke tak dalam nih? Senyap jer..."

Aku pun menjawab halus. " Ya, saya.."
Kemudian, tanya lagi. " Ini dah pakai baju ke belum?" Sambil ketawa kecil.
Jebon. Ini bikin aku tebal muka. " Dah..dah.." Jawab Sakinah dari luar.
Adalah dalam 10 minit juga cubaan membuka pintu tuh, tengah aku tunggu dengan suspennya, tetiba pintu terbuka luas. Ha, ini jebon sekali lagi. Kemudian, aku sempat nampak hero aku tu berlari terkedek-kedek keluar bilik air. Konon tak nak tengokkk..huhuh.

Aku pon dek segan gila, terhegeh-hegeh keluar sambil usung baldi dengan segala perkakas mandi. Kemudian tanpa ucapan terima kasih, terus menonong laju masuk dalam bilik sambil hempas diri atas katil. Guling-guling lagi. Sayup-sayup di telinga aku terdengar suara Sakinah berbasa-basi (ke berbasi-basa?) dengan orang-orang office tersebut. Penyelamat aku pun pulang. Sakinah masuk bilik aku, kemudian..

" Tengok tak abang tadi?"
" Tak, kenapa?" Tanya aku bodoh-bodoh.
" Hensem la juga".
" Betul ke??"
"BetuLLLL..."
" Lar....kenapa dia tak ajak aku kawin?"
http://emo.huhiho.com
Psst-Adehla, penyelamat aku seorang yang tall, fair and handsome. Betul-betul macam cerita Hindi.

9 comments:

zaty fiziaty said...

hahahaha...klakar...tingat masa kite duk umah 409...terkunci cmni gak....

Shukri Mohd Ali said...

jgn lpas ni trauma nk mandi sudah...nnti harum pulak bilik kuliah. hehe =)

azaliahjsalleh said...

wow romantik la ;)

ieza said...

haha...lawak lah cte ko nih, tak tahan seh..ade lak leh terkunci dalm toilet...leh la wat kenduri doa selamat sbb terselamat dari dalam toilet tu..hahahah

Bungakopi said...

shukri,

mandi pagi td sambil berjaga2.

azaliahjsalleh,

hehe.

ieza,

suruh kwn belanja sbb terselamat.

aqem jr said...

ko saje ek wat kontroversi...saje je nk suh org selamatkn ko...hahaha..hindustan tol laa citer ko...kah3

Rashid said...

hehe.. pengalaman indah..

myfuzzyworld said...

Salam,

Jangan lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

Bungakopi said...

aqem,

mana ada kontroversi..

rashid.,

indah kat mana?